Moskee Tawhid

Ramadan

De gezegende maand Ramadan staat voor de deur. Om deze maand een extra boost te geven en niet zomaar voorbij te laten gaan hebben wij de volgende activiteiten georganiseerd.

Korte uitleg over de Ramadan

Ramadan is de vastenmaand. Tijdens de negende maand van de Islamitische kalender mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten en drinken. Elke dag wordt het vasten afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, de Iftar.

Het begin van de Ramadan staat niet vast. Zo houden sommige moslims aan dat de maand pas begint als de nieuwe maan zich met het blote oog laat zien. Andere landen, zoals Turkije, berekenen van tevoren wanneer de nieuwe maan verschijnt. Ook kijken moslims naar wanneer de Ramadan begint in het land van herkomst.

Het belooft een pittige Ramadan te worden. Doordat de Ramadan door het aanhouden van maanmaanden elk jaar een dag of tien naar voren schuift, valt de vastenmaand nu voor de zomer. Door de lange dagen is de periode waarin niet kan worden gegeten en gedronken een stuk langer dan een paar jaar geleden.

Volgens het Voedingscentrum heeft vasten voor gezonde mensen geen schadelijke gevolgen. Wel kampen veel deelnemers van de Ramadan met fysieke ongemakken en worden ze vaak iets dikker wegens de uitgebreide Iftarmaaltijden met zoetigheid. Het onafhankelijke adviesbureau raadt dadels en gedroogd fruit aan als alternatief voor snoep.

Verder is veel water drinken goed en helpt vezelrijk voedsel om langer een ‘vol’ gevoel te houden. Brood, peulvruchten, groenten en fruit helpen honger uit te stellen. Te veel eten helpt overigens niet. Dat zorgt alleen maar voor maagpijn. Ook gefrituurd eten, vet en kruiden kunnen voor maagklachten zorgen.

Zieke mensen, ouderen en zwangere, menstruerende of borstvoeding gevende vrouwen hoeven sowieso niet mee te doen aan de Ramadan of kunnen de vastenperiode uitstellen. Moslims die medicijnen gebruiken, krijgen het advies om tijdens de Ramadan overleg te plegen met hun arts of apotheker.

De Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam.

Beluister en lees mee naar de mooie woorden van Allaah betreft de regels van de Ramadan in Surah al Baqarah; ayah 183 – 187.

Taraweeh
Dit jaar zal weer Sheikh Mustafa met zijn studenten het Taraweeh gebeden leiden tijdens de Ramadan.

 

Lezing
Elke weekend worden we vereerd door diverse gast sprekers die ons een geweldige lezingen zullen bezorgen, houd daarom onze agenda goed in gaten welke tijd en gast sprekers de lezingen zullen geven.
In deze maand hebben we voor iedereen een leuke planning gemaakt om deze gezegende maand optimaal te benutten.

Planning

Zakaat ul-Fitr
Zakaat ul-Fitr is een verplichting die de Boodschapper van Allah (vrede zij met hem) ons heeft voorgeschreven op de dag van al-Fitr (d.w.z. de dag van al-cIed) na de maand Ramadan. cAbdoellaah ibn cOmar zei: “De Profeet (vrede zij met hem) heeft Zakaat ul-Fitr na de maand Ramadan verplicht gesteld voor de slaaf en de vrije persoon, man en vrouw, zowel jong als oud vanonder de moslims.”

(al-Boekhaarie en Moeslim)

Dit (d.w.z. Zakaat ul-Fitr) is een Saac van het voedsel dat de mensen gewoon zijn te nuttigen.

Aboe Sacied al-Khoedrie zei: “Wij gaven op de dag van al-cIed in de tijd van de Profeet (vrede zij met hem) een Saac uit aan voedsel. Ons voedsel bestond uit gerst, rozijnen, yoghurt en dadels.”

(al-Boekhaarie)

Het is dan ook niet toegestaan om Zakaat ul-Fitr uit te geven in geld/dirhams (zilveren muntstukken), meubels, kleding, veevoer en dergelijke. Dit druist in tegen wat de Profeet heeft bevolen. De Profeet heeft gezegd: “Wie een daad verricht die niet in overeenstemming is met onze zaak, het zal van hem verworpen worden.” Oftewel, het wordt niet geaccepteerd van hem.

De hoeveelheid van een Saac is twee kilo en veertig gram uit goede graan. Dit is de profetische Saac waar de Profeet Zakaat ul-Fitr mee heeft bepaald.

Het is verplicht om Zakaat ul-Fitr vóór het cIed gebed uit te geven, maar het beste is om Zakaat ul-Fitr op de dag van al-cIed voor het cIed-gebed uit te geven. Ook is het toegestaan om Zakaat ul-Fitr een dag of twee van te voren uit te geven. Het is niet toegestaan om dit na het (cIed)gebed te geven. Dit op basis van de overlevering van ibn cAbbaas waarin de Profeet Zakaat ul-Fitr verplicht heeft gesteld als reiniging voor de vastende tegen ijdel en vulgair gepraat en als voedsel voor de behoeftigen. Het wordt geaccepteerd van degene die het vóór het (cIed)gebed uitgeeft (als Zakaat ul-Fitr) en voor degene die het na het gebed uitgeeft geldt het als een (gewone) liefdadigheid.

Als iemand niet op de hoogte is van al-cIed behalve tot na het gebed of als hij op dat moment zich bevindt op een afgelegen plaats of in een land waar ze niet in aanmerking komen voor (Zakaat ul-Fitr), dan is het toegestaan om dit na het gebed te geven.

En Allah weet het beter, en vrede en zegeningen zij met onze Profeet Mohammed, diens familie en metgezellen.

Sheikh Mohammed ibnoe Saalih al-cOethaymien

  1. Zakaat ul-Fitr is een liefdadigheid en wordt uitgegeven op de dag van al-cIed of een paar dagen ervóór in de maand Ramadan. Wakiec ibn ul-Djarraah (moge Allah hem begenadigen) zei: “Het uitgeven van Zakaat ul-Fitr in de maand Ramadan is zoals het verrichten van twee prosternaties van vergeetachtigheid in het gebed. Het herstelt de tekortkoming van het vasten, zoals het prosterneren de tekortkoming van het gebed herstelt.”
  2. Een Saac is vier keer twee handenvol.

Bron:Al-Yaqeen

Open chat
Assalaamu 3alaikum wa-rahmatu-llaahi wa-barakaatuh,
Waar kunnen we u mee helpen?