Moskee Tawhid

Tawhid Educatie

Educatie tawhid

Is het voor een moslim toegestaan om een tatoeage te nemen? Wat zegt de islam over het gebruik van facings en botox? En hoe komt het dat er uiteenlopende meningen zijn over wat al-bid’ah precies inhoudt?

Vanaf 18 september nodigt Moskee Tawhid je uit om je in deze en vele andere onderwerpen te verdiepen.

We hervatten onze kennislessen voor zowel mannen als vrouwen vanaf 16 jaar, in sha Allah. Dit academisch jaar introduceren we nieuwe modules en thema’s. Vier centrale kennisdomeinen staan op het programma: (1) aqiedah (geloofsleer), (2) fiqh (rechtsoordelen), (3) gezinskunde, en (4) 40 Nawawi (40 bekende hadiths).

Hoewel deze domeinen wellicht vertrouwd in de oren klinken, zullen we dit jaar gloednieuwe onderwerpen en inzichten presenteren.

Abu Darda overlevert dat de Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

“Voorwaar, wie een weg kiest waarin hij naar kennis zoekt, Allaah zal (hem) daarmee een weg naar het paradijs geven” 

Welke modules komen aanbod?

Vorig jaar hebben wij bij de module al-‘aqiedah gesproken over het geloof in Allah. Dit keer gaan wij spreken over het geloof in de profeten in het algemeen en in de profeet Mohammad (salla Allaahoe ‘aleihi wa sallam) in het specifiek. Wat zijn de rechten van de profeet? Wat zijn onze plichten jegens hem? Wat is de Soennah? Waarom moeten wij deze volgen? Wat is al-bid’ah? Wat zijn de verschillende categorieën van de bid’ah en waarom bestaan er zoveel meningsverschillen aangaande wat al-bid’ah is en wat niet?

Bij de module van al-Fiqh gaan wij dit keer het licht schijnen op het hoofdstuk van kledingdracht. Een belangrijk thema waar wij dagelijks mee te maken hebben, maar waar wij relatief weinig over lezen en studeren. Wat is de ‘awrah van de man/vrouw, verschilt deze per context? Wat zijn de algemene islamitische regels aangaande kledingdracht; wat is toegestaan, wat niet, en bovenal: wat is de wijsheid hierachter? Veranderen de regels van kledij naar gelang de tijd en maatschappij? En hoe zit het met cosmetica, tatoeages, botox, fillers, facings en andere hedendaagse ingrepen?

De succesvolle module van vorig jaar, waar je je snel voor moet inschrijven in verband met fysieke plekken, wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Dit jaar zullen uiterst belangrijke onderdelen in het huwelijk gedoceerd worden, denk aan communicatie. Welke rechten en plichten hebben huwelijkspartners over en weer? Hoe ga je bijvoorbeeld om met schoonfamilie? Wat komt er islamitisch allemaal kijken bij een scheiding? En als alles goed gaat, hoe ben je verantwoordelijk bezig met kinderopvoeding als moslim(a)?

De 40 overleveringen van imaam an-Nawawi behoort tot de meest bekende h’adieth verzamelingen binnen de islamitische traditie. Wat deze verzameling zo uniek maakt, is dat deze betrekking heeft op de fundamenten van de islam. Je bestudeert overleveringen die betrekking hebben op het innerlijke, uiterlijke, etiketten, akhlaaq, soennah, bid’ah, rechtspraak, inkomstenbronnen en nog veel meer! Kortom, een absolute ‘must’ voor een ieder die een goed – en zelfs diepgaand – begrip van de islam wenst te krijgen.

Ook heeft de profeet salla-llaahu 3alayhi wa-sallam gezegd:
“Het vergaren van kennis is een verplichting voor elke moslim.”

Voor wie:

Broeders & Zusters
vanaf 16 jaar

Vorm:

Klassikaal & online

Prijs:

€75 voor een collegejaar

Lesdag:

Maandag van 19:30 – 22:00

Aanmelden

Open chat
Assalaamu 3alaikum wa-rahmatu-llaahi wa-barakaatuh,
Waar kunnen we u mee helpen?